Den dyre behandling fanger fattige familier i gæld

30-03-2017
Magrete er 70 år og livmoderhalskræft patient. Jeg møder hende på hendes lille 3 sengsstue i Mulago Womens Radiotherapi Hostel. Magrete fik konstateret livmoderhalkræft i 2012, men hun havde ikke penge til behandling.

Magrete Mutengo - Livmoderhalskræft patient

I 2015 havde familien, kirken og naboer samlet nok penge ind til, at hun kunne tage fra Kenya, hvor hun bor, til Mulagohospitalet i Kampala for at få radioterapibehandling. Det koster 80.000 Kenya shilling, det er omkring 5.400 danske kr. 30.000 Kenya shilling (godt 2000 kr) havde hendes børn skaffet i form af lån.

Den første behandling i 2015 var succesfuld og Magrete havde det rigtigt godt i 2016, men i 2017 kom det hele tilbage. Hun fik meget stærke smerter, blødninger og søvnløshed.

Magrete har født 10 børn, hvoraf 9 overlevede. Hendes mand døde i 1985, siden forsørgede hun familien alene. Hun levede af at sælge grøntsager på markedet, men det var ikke nok til at brødføde familien. Hun var derfor nødt til at få sine børn gift i en meget ung alder. Børnene har ingen uddannelse og har knapt til dagen og vejen. Det bliver derfor meget svært for dem at betale deres lån til bahandling tilbage.

Magrete er nu indlagt igen. Hendes datter er taget med hende fra Kenya og passer hende under indlæggelsen. Hun har fået radioterapi og mod smerterne får hun morfin. Imorgen bliver hun udskrevet. Jeg håber, at hun vil få det bedre, og at der ikke bliver behov for flere indlæggelser.